Københavneri kontra provinsparanoia

(bragt i Information 4.5.2018)

I dette symbol politikkens årtusinde, går udtrykket ”danske værdier” sin sejrsgang, men hvilke værdier?

DF og S vil beskytte de ”rigtige” danskere i provinsen imod indtryk fra den større verden ved at flytte radio 24,7 væk fra hovedstaden. Men… har dét at være kosmopolitisk, oplyst og debatterende ikke netop kendetegnede danskerne tidligere, uanset hvor i landet de boede? Ude i de mindste flækker, læser danskerne bøger, tager på højskole og deltager i foreningslivet. Forestillingen om at sådan nogle som jeg, der bor udenfor hovedstaden, ikke kan forstå eller tåle impulser fra længere væk end min eget læhegn, føles direkte krænkende.

Her i Nordsjælland hører vi konstant om hvor rige og forkælede vi er, men i virkeligheden ligger vores landsby i udkanten af en udkantskommune og de fleste beboere er jævne lønarbejdere. Vi har kæmpet for vores bibliotek, station, skole og børneinstitutioner. Ligesom alle andre, har vi tabt de fleste af kampene.

Amterne er væk og med dem tusindvis af arbejdspladser og lokale serviceydelser. Alle ved, at just den beslutning skabte fænomenet ”UdkantsDanmark”, ved at spille os ud mod hinanden. Problemerne løses ikke ved yderligere at fragmentere det tilbageblevne.

Nu skal statslige institutioner flyttes ud for bedre at kunne servicere folket… men hvordan skulle det gavne os i provinsen at de institutioner, der samler trådene bliver rykket væk fra både hinanden, vores landsdækkende medier og politikerne?

Lignende dristige forsøg er blevet gjort før. Taliban og Maos kulturrevolution mente at folkets visdom blomstrede bedst uden byernes dekadente intellektuelle. De Røde Khmers forsøg på at højne landets moral ved at afskaffe hovedstaden fik heller ikke imponerende resultater. Taliban og de Røde Khmer burde have vist os en gang for alle, hvorfor alle lande til alle tider har haft hovedstæder.

Det er for sent at rulle den mislykkede kommunereform tilbage, men lad os i det mindste bevare den hovedstad og de institutioner, der betjener os alle.

 

Massageterapeut Peter B. Eckardt

Kastanievej 3, 3220 Tisvildeleje