GRIBSKOV SKAL VÆRE GRØN FOREGANGSKOMMUNE
Frisk luft, rent vand og naturoplevelser skal være Gribskovs kendetegn
Klimaforandringerne nærmer sig det uafvendelige, samtidig med at grøn politik er under pres. Det er nemt at blive modløs. Men i stedet skal vi finde mulighederne for at handle. Både nationalt og lokalt. For lykkes vi ikke med den grønne omstilling, bliver alle andre problemer ligegyldige. Gribskov Kommune kan ikke løse klimaproblemerne alene – men sammen kan vi – borgere, politikere og virksomheder gøre vores for at mindske dem og gøre Gribskov til foregangskommune for grøn omstilling.
Faktisk har Gribskov Kommune sammenlignet med andre kommuner gode forudsætninger for at blive foregangskommune både på klima-, miljø- og naturområdet:
- Mange små landbrug – flest småbrug per indbygger i landet
- Landbrug med relativt lille dyreproduktion
- Attraktive naturområder
Det vil vi arbejde for i Gribskov:
CO2-neutral i 2040. Gribskov Kommunes mål er at blive CO2-neutral i 2050. Det ønsker Enhedslisten at stramme, så målet nås allerede i 2040. Det er realistisk blandt andet fordi omstillingen fra fossile- til el-biler sker med større hastighed end forventet.
CO2-udledninger skal indregnes i det kommunale budget som det allerede sker i København.
Kommunens ældre biler skal udskiftes med små elbiler. Benzindrevne redskaber skal erstattes med eldrevne.
Klimavenlig transport. Delebilordninger skal fremmes, og der skal oprettes ’blaffer’stopsteder.
- Der skal etableres flere ladestandere både for elbiler og elcykler. Oplagte placeringer er ved knudepunkter for kollektiv trafik.
Solceller på kommunale tage kan bidrage til den grønne omstilling. Det kræver, at kommunen etablerer et anpartsselskab, som Furesø Kommune har gjort i samarbejde med Aarhus Kommune.
Solfangere og varmepumper i stedet for biomasse. Fjernvarmeværkernes brug af biomasse er ikke foreneligt med grøn omstilling, da det udleder CO2. Hvis det skulle tælles med i det nationale regnskab, ville det ifølge Danmarks Statistik stå for 31% af Danmarks CO2 udledning. I stedet bør kommunen installere flere varmepumper og opstille flere solfangere som dem der i Helsinge klarer sommerens varmebehov.
Mere fjernvarme. Bedre økonomiske vilkår for at udbygge fjernvarmenet.
Geotermisk energi skal udvikles – gerne i samarbejde med nabokommuner.
Renovering i stedet for nedrivning. skal så vidt muligt energirenoveres og fornyes i stedet for nybyggeri. Det gælder også kommunens bygninger.
Krav til nye byggerier. Nye byggerier skal indfri større krav til energibesparelser og solenergi. Nye boligområder skal have fokus på bæredygtigt byggeri, nul-energi huse og grønne områder.
Loft over husstørrelse. Der skal sættes grænser for størrelsen på nye sommerhuse, som man for eksempel har gjort det i Odsherred kommune.
Vind- og solenergi. Kommunen bør støtte initiativer der fremmer brugen af vind- og solenergi, hvor det ikke kolliderer med miljøet. Det mangeårige forbud mod store landvindmøller bør fjernes, så Gribskov kan bidrage til den grønne omstilling.
Borgerne skal inddrages. Lokalbefolkningen skal inddrages tidligt i kommunale planer om hav-og landvindmøller og solfangeranlæg.
Paraplyorganisation. Kommunen bør støtte og facilitere en paraplyorganisation for lokale grønne interessegrupper.
Biodiversitet og natur. Biodiversiteten skal fremmes. Både på kommunale jorder og i Nationalpark Kongernes Nordsjælland og i Naturnationalpark Gribskov. Desuden skal jord tages fra landbrug til natur og der skal etableres naturkorridorer, så vi får mere sammenhængende naturområder i Gribskov.
- Stenrev. Etablering af stenrev styrker biodiversitet. Hunderev ud for Hundested er et eksempel Gribskov bør efterligne. Beskæftigelsesmidler og LAG-midler er oplagte finansieringsmuligheder.
Bedre adgang til natur. Vi vil fremme adgang til naturen blandt andet ved at etablere stier og shelters. Gribskov Kommunes natur er dens største aktiv og turisme det største erhverv. Der er 42.000 indbyggere i kommunen, men om sommeren er her yderligere 40.000, de fleste i kommunens 15.000 sommerhuse. Dertil kommer turister og besøgende fra hele hovedstadsområdet.
Rent vand. Pesticider skal ikke tillades nogen steder, og mindst af alt over grundvandsdepoter og hvor grundvand dannes. Vi foreslår bedre kontrol med sprøjtning af landbrugsjord og haver og bedre kontrol med kvalitet og sikring af vandreservoirer til drikkevand. Kommunens rensningsanlæg ska have teknologi til at fjerne medicinrester i kloaksystemet. Hillerød kommune er med til at udvikle billige løsninger. Gribskov kan også være med.
Kystnært fiskeri. Det eneste økonomisk rentable fiskeri i vores område er i øjeblikket trawl af jomfruhummere. Alene energiforbrug ved fangsten af jomfruhummere med bundtrawl er helt ude af proportioner. CO2-udledning for 1kg jomfruhummer er højere end for 1kg oksekød (CO2 ækvivalenter). Hertil kommer ødelæggelse af havbunden. Det kystnære fiskeri er muligt – det er et politisk valg at begrænse fiskeri med bundtrawl og fremme det skånsomme og kystnære fiskeri. Vi må lægge pres på regeringen sammen med vores medlemmer af Folketinget.
Økologisk landbrug. Vi vil fremme økologisk landbrugsdrift, dyr på marken og distribution af økologiske madvarer.
- Grøn mad. Der skal serveres grøn, økologisk mad i kommunale kantiner, på plejehjem, i daginstitutioner og skoler. Kommunen skal indgå aftaler med lokale økologiske producenter og støtte udbredelsen af skolehaverne ”Haver til maver” overalt i kommunen.
Cirkulær økonomi. Gribskov kommune har en affaldsplan, som frem mod 2030 skal gøre det lettere for borgerne at sortere affald. Men har være fodslæbende på området og mangler kvantitative målsætninger for affaldsreduktion og/eller genbrug. Her skal strammes op.
Beskæftigelsesprojekter, der arbejder med rent hav og økologi. Et eksempel kan være en kutter, hvor borgere og turister kan opleve bæredygtigt garnfiskeri.
Det vil vi modarbejde i Gribskov:
Jorddeponi som handelsvare. Jorddeponi betyder risiko for ændringer af landskabet, tørlægning og trusler mod biodiversiteten. Jorden kan indeholde forurening, som kan sive ned til drikkevandet. Kommunens muligheder for at føre tilsyn og kontrollere den jord, der køres til deponier, skal styrkes. Formålet med at køre jord på vådområder som Esromgaards marker er at gøre dem dyrkbare. Vådområder bør i stedet beskyttes mod landbrugsproduktion. Enhedslisten modsætter sig derfor, at der gives tilladelse i denne og lignende sager.
Udledning af PFAS. Miljøsyndere skal opspores og straffes. Dette kræver styrkelse af tilsyn og kontrol.
Kommunale investeringer i fossile industrier. De skal bare slutte.
EN BOLIG ALLE HAR RÅD TIL
Alle skal have ret til en god bolig med de funktioner og den plads, de har brug for
Boligen er ifølge internationale konventioner en menneskeret, og Enhedslisten arbejder for at virkeliggøre den rettighed.
I 1980’erne og 1990’erne var 40% af de boliger der blev bygget i Danmark almene, et tal der faldt til under 20% efter år 2000. I Gribskov Kommune er andelen af almene boliger 7,7% (Danmarks Statistik 2024). Enhedslisten ønsker, at andelen af fællesejede non-profit boliger skal udgøre mindst 50 pct. af boligmassen, ligesom vi ønsker et stort og varieret udbud af almene boliger med gode rammer for samvær og social trivsel. Boligområderne skal være tilpasset forskellige livssituationer og familietyper: ungdomsboliger, familieboliger, bofællesskaber, ældreboliger, boliger for mennesker med funktionsnedsættelser og “skæve boliger” til hjemløse.
Gribskov er blandt de kommuner hvor huslejen er højest. Enhedslisten ønsker flere lejeboliger, der er til at betale.
Det er helt afgørende, at boligsektoren på alle tænkelige måder bidrager til den grønne omstilling – både når det gælder klima, miljø og biodiversitet. En betydelig del af energiforbruget og CO2-udledninger har rod i boliger og byggeri.
Enhedslisten ønsker nye strenge byggestandarder med krav om CO2-neutralt og bæredygtigt nybyggeri, samt krav om at nye boligområder skal udføres i henhold til fremtidens klimaændringer og havstigninger.
Det skal være muligt at blive i sit lokalområde, når man flytter i ældrebolig. Der skal være ældreegnede boliger i alle lokalområder i kommunen og egentlige plejehjem i kommunens større byer.
De små lokalområder skal styrkes med kollektiv trafik, aktivitetsmuligheder og en ”Landsbypedel”, som kan hjælpe borgerne med alt fra indkøb til punkterede cykler og lægebesøg.
Det vil vi arbejde for i Gribskov:
Non-profit almene boliger, der dækker beboernes forskellige behov.
Trygge lokalsamfund. Det skal være muligt at bo i kommunens små bysamfund og lokalområder uden bil og med trygge velbelyste cykel- og gangstier og aktivitetshuse.
Bæredygtige materialer. Nyt byggeriet skal understøtte den grønne omstilling.
Klimatilpasning. Byggetilladelser tager højde for klimaændringer og havstigninger.
GRØNNE BUSSER OG TOG HVER HALVE TIME
Der er mange gode grunde til at gøre den kollektive trafik bedre
Mange borgere i kommunen har ikke bil. Mange unge er tvunget til at flytte fra kommunen, fordi det er besværligt at komme til og fra Hillerød og København uden bil. Familier (som har råd) er i dag tvunget til at anskaffe bil nr. 2 og 3 for at kunne få hverdagen til at hænge sammen. Det er elendigt for miljø og klima og bidrager til trængslen på vejene. Kollektiv trafik er helt afgørende for de mange små bysamfund i kommunen. En af flere fleksible løsninger kan være små el-busser.
Mere og bedre kollektiv trafik vil også tiltrække turister og mulige tilflyttere fra hovedstadsområdet.
Det kræver, at kommunens busser kører hver halve time alle dage og aftener. At stoppesteder har læskure og god belysning.
Det kræver, at lokalbanens små stationer bevares, og at togene kan stoppes på alle afgange. Togene skal køre hver halve time alle dage og aftener. At alle stationer skal gøres rare at være på med læskure og belysning.
Det er gratis at tage cyklen med i lokaltoget. Men vi mangler cykelstier til både pendlere og turister.
Det vil vi arbejde for i Gribskov:
Busser og tog hver halve time – også aften og weekend.
Eldrevne minibusser til de mindre bysamfund.
Tryggere stationer og stoppesteder.
Velindrettede ventesale med adgang til toiletter.
Flere cykelstier – allerførst på stykket fra Pårup station til Kystvejen.
(Det følgende afsnit mangler noget om vuggestuer og børnehaver og skal desuden revideres efter vores offentlige temamøde 7. maj i Kulturhavnen om skolebørns trivsel, som forhåbentlig giver os nogle gode ideer)
ET GLADERE OG BEDRE BØRNELIV
Trivsel for børn og unge er den bedste investering
Det er afgørende for vores fællesskab og for det velfærdssamfund, vi vil have, at vores børn og unge trives. Men undersøgelser viser, at selv om mange har det godt, så er der mange som mistrives.
Det gælder også i Gribskov Kommune. Et klart symptom er vores skoleelevers fravær, som er et af de højeste i landet. Det kan der være mange grunde til: For mange vikarer, for dårlig undervisning, et børneliv med for få og utilstrækkelige tilbud i fritiden, ensomhed og isolation med Tik-Tok frem for samvær med jævnaldrende.
Samtidig er Danmark er et af de lande i Europa, hvor uligheden er vokset hurtigst. Den ulighed rammer børn og unge hårdt.
Enhedslisten arbejder for at udligne forskellen i børn og unges muligheder for en god fremtid – både hvad angår helbred og uddannelse. Det vil vi gøre ved at øge dagtilbuddenes og folkeskolens kvalitet. Det er her en stor del af de unges liv, trivsel og identitet udfolder sig. Enhedslisten har også fokus på, hvad udviklingen af AI og ChatGPT samt sociale medier får af betydning for børn og unge.
Der er gennem de seneste år sket en udvidelse i antallet af private skoler på bekostning af folkeskolen. Dette truer sammenhængskraften i samfundet, da de private skoler ikke er omfattet af samme krav om inklusion som folkeskolen er. Enhedslisten vil derfor arbejde for at styrke folkeskolen.
Det vil vi arbejde for i Gribskov:
Bedre normeringer i vuggestuer og børnehaver.
Gratis økologisk mad i skoler og institutioner.
Flere penge til fælles aktiviteter som lejrture, ekskursioner, skolehaver, skolekøkkener og kantiner.
Hurtig indsats til børn der mistrives.
Hurtig støttende indsats til unge, der ikke selv kommer i gang med en ungdomsuddannelse.
En studiebolig tæt på bus og tog – til en leje unge kan betale.
ET VÆRDIGT ÆLDRELIV – UDEN PRIVATISERINGER OG PROFIT
Stop for udlicitering af pleje og omsorg til kommunens ældre borgere
De der har behov for pleje, skal ikke udsættes for “valgmuligheder” mellem private plejeleverandører. Konkurrence på pris kan kun hentes ind på bekostning af kvalitet og arbejdsmiljø.
Det gavner ikke den ældre borger, når noget så basalt som hjælp til pleje og plejehjem bliver til handelsvarer på et marked. Tværtimod oplever både borgere og personale ny usikkerhed, hver gang en ny udbudsrunde sættes i gang.
Heldigvis har kommunen hjemtaget en del af hjemmeplejen og sygeplejen. Men der er stadig plejecentre med skandaløst ringe tilbud til beboerne. De bør straks hjemtages til kommunen.
Kommunen skal kunne tilbyde vores ældre medborgere løsninger der tager hensyn til, at ældre lige som alle andre er mennesker med forskellige behov, forventninger og økonomi. De kommunale tilbud skal være så gode og fleksible, at de kan opfylde den enkeltes krav, uden at det er nødvendigt at tilkøbe private løsninger.
Plejeboligen skal være et rart sted for alle svage og syge ældre. Beboerne skal opleve, at her er deres hjem. Der skal være tilbud om kultur og udfoldelsesmuligheder. Der skal være hjælp til ordentlig rengøring, bad efter ønske og tid til samtaler eller en tur ud i den friske luft med en ansat. Plejeboligerne skal være åbne over for omgivelserne og give mulighed for aktiviteter sammen med områdets andre ældre og samarbejde med skoler og daginstitutioner.
Kommunalbestyrelsen vedtog i 2023 et budget der indebærer, at ældre i egen bolig kun kan få rengøringshjælp hver tredje uge. Den besparelse skal rulles tilbage til rengøring hver anden uge. Desuden har nogle brug for hyppigere rengøring som følge af KOL og astma. Her må ikke spares. Alle ældre i egen bolig skal tilbydes rengøring en eller to gange om året.
Kommunens ældrepleje skal samarbejde med de relevante sygehusafdelinger, når ældre indlagt til behandling skal hjem fra sygehuset til eget hjem eller plejebolig.
Det er en myte, at alle ældre foretrækker kød og brun sovs. De skal have tilbud om grøn og frisklavet mad. Duften af mad skal brede sig på plejehjemmene, hvor måltiderne er højdepunkter i beboernes hverdag.
Det er svært at få personale nok til plejeopgaverne. Lav løn, manglende status og fysisk hårdt arbejde får mange til at fravælge omsorgsfagene. Kommunen bør i samarbejde med fagforeninger iværksætte efteruddannelse for at styrke fagligheden i ældreplejen. Det kan være undervisning i rigtig brug af velfærdsteknologi eller i betydningen af mad og måltider for demente. Desuden ordentlig sprogundervisning i arbejdstiden for indvandrere og flygtninge, der er ansat eller gerne vil ansættes i ældreplejen.
Det vil vi arbejde for i Gribskov:
Ingen udlicitering af pleje- og omsorgsopgaver.
Plejeboliger indrettet med respekt for de ældres forskellige ønsker og behov.
Køkkener på alle plejehjem.
Frisklavet mad til ældre der bor i eget hjem.
Efteruddannelse for ansatte i ældreplejen.
Velfærdsteknologi til gavn for både brugere og personale.
Tryg overgang fra sygehus til eget hjem eller plejebolig.
DET FRIVILLIGE ARBEJDE OG SOCIALE FÆLLESSKABER
Frivillige er uundværlige for livet i kommunen, men må aldrig overtage professionelles arbejdsopgaver
Gribskov Kommune har et rigt liv af frivillige i de mange foreninger, grupper og fællesskaber, som bidrager til et bedre og sjovere liv for kommunens borgere med mulighed for nye relationer og oplevelser. Det kan forebygge ensomhed og støtte op om sårbare borgere og grupper.
Kommunen støtter det frivillige arbejde på forskellige niveauer. Det bakker vi op og mener, at det bør støttes i endnu højere grad både praktisk og økonomisk. Men frivillige må aldrig overtage arbejde, som bør udføres af professionelle. Det frivillige arbejde må ikke bruges som en spareøvelse for eksempel i form af hjemmehjælp til ældre borgere.
RAMhuset i Ramløse, Det Gamle Posthus i Gilleleje, medborgerhuset i Dronningmølle, Tisvildehuset i Tisvildeleje og Gribskov seniorcenter i Helsinge og Gilleleje Aktivitetshus mødesteder for foreninger og aktiviteter, drevet af frivillige. Disse ”huse” er vigtige for det frivillige arbejde og bør fortsat støttes økonomisk.
Gribskov Kommune har ansat en frivilligkoordinator, som i højere grad bør knyttes tættere til frivilligcentrene og i det hele taget komme tættere på det konkrete frivillige arbejde blandt borgerne. Vi mangler et frivillighedsråd som kan være platform for det frivillige arbejde i kommunen.
Det vil vi arbejde for i Gribskov:
Ingen besparelser på brugerstyrede aktivitetshuse
Styrkelse af Frivillighedscentrenes indsats for miljøet, for eksempel fælles haver.
Oprettelse af et Frivilligråd i stil med dem som findes i andre kommuner.
KUNST OG KULTUR FOR ALLE
Mennesket lever ikke af brød alene
Fællesskab og demokrati trives bedst, når mennesker får glæde og inspiration gennem gode oplevelser. Derfor er en bred kulturstøtte et vigtigt kommunalt ansvar.
Kulturtilbud er udviklende og berigende og vil også tiltrække flere til kommunen.
Der skal være gode vilkår for kunst og kultur. Et aktivt kulturliv med billedkunst, musik og teater skal grundlægges i skolen og udbygges med gratis fritidstilbud for børn og unge.
Musikklubber, teaterforeninger og kunstværksteder skal støttes.
Udstillingsaktiviteter lever en stedmoderlig tilværelse. Den mangeårige kamp for Tinghuset som udstillingssted er mislykket. Der bør findes udstillingsfaciliteter, som i højere grad kan vise, hvad de mange aktive kunstnere i kommunen kreerer.
Det vil vi arbejde for i Gribskov:
Gratis kulturtilbud for børn og unge i fritiden.
Biblioteker eller bogbusser i nærområderne.
Økonomisk støtte til Munkeruphus, lokale museer og kulturhuse.
Et nyt stort borgerstyret udstillingssted.
ARBEJDE OG UDDANNELSE UNDER ORDNEDE FORHOLD
Kommunen skal oprette og støtte grønne arbejdspladser
Gribskov kommune har brug for en bred vifte af arbejdspladser. Derfor skal kommunen offensivt arbejde på at tiltrække især vidensintensive produktionsarbejdspladser, der kan øge beskæftigelsen i kommunen og trække nye indbyggere til.
Mennesker der er ramt af sygdom og ledighed skal have en hurtig, kompetent sagsbehandling af uddannede sagsbehandlere. Vi vil modarbejde kassetænkning, social løndumping og en aktivering, der kan opfattes som afstraffelse af den ledige eller indirekte støtte til private virksomheder.
Der skal være en grænse for, hvor mange gange en borger kan aktiveres i samme virksomhed eller sendes af sted til samme private aktør, uden at få noget ud af det. Aktivering skal være til nytte for den enkelte, så den ledige eller syge kommer videre til enten uddannelse, fast arbejde, fleksjob eller pension.
Ledige skal have mulighed for at blive ansat med kontrakt i kommunale job på ordinære vilkår, uden løntilskud – så de som ansatte kan melde sig ind i fagforbund og A-kasse. Det kan for eksempel være græs- og hækhold, som kan hjælpe svage borgere med haver. Det kan være strandhold, som skal vedligeholde strande, enge, P-pladser og stisystemer i den kommende Naturnationalpark. Indsatsen skal ske i et tæt samarbejde med de faglige organisationer og deres A-kasser.
Private socialøkonomiske virksomheder og værksteder kan med støtte fra kommunen ansætte mennesker med fysiske og psykiske funktionsnedsættelser til for eksempel at producere bænke, borde, legeredskaber, skraldespande og skilte til grønne områder.
Kommunen kan hjemtage alle udliciterede opgaver, der har størrelse og indhold, som gør det relevant. For eksempel vil veldrevne kommunale materialegårde gøre det lettere at skabe gode rammer for at inddrage de grupper, der står uden for arbejdsmarkedet.
Det vil vi arbejde for i Gribskov:
Flere grønne kommunale arbejdspladser.
Vej og Park- området hjemtages til kommunen, og materielgården genetableres.
Skolebuskørsel hjemtages til kommunen.
Kommunal støtte til socialøkonomiske virksomheder.