Prioriter kulturen og få os til at blive!

Godt indlæg i Ugeposten 13. okt. om kultur i Helsinge fra:

Forleden talte vi med en anden tilflytter til Helsinge, som efter knapt 6 måneder i byen overvejer at flytte væk igen. Vi talte om at når vi trænger til en følelse af kultur kører vi til Gilleleje, Tisvildeleje, Hillerød eller helt til København. Skørt, når vi har en by med historisk potentiale lige der hvor vi bor. Men kulturen prioriteres ikke i Helsinge, i stedet prioriteres voldsomt mange parkeringspladser. Uforståeligt. Så i stedet flygter vi mod andre byer til at fylde vores kop op med den lokale, hyggelige stemning, som vi savner og som vi finder når kulturen og kulturarven kan ses fysisk i en by. Tænk på Helsingør, tænk på Svendborg. Vi mangler en levende by, vi mangler en stærk historiefortælling i renoveringsprojekter og udnyttelsen af byens bygninger, særligt i og omkring gågaden. Det kan være gavlmalerier, flere caféer, borgerdrevet udstillingssted. Vi mangler en bosætningsstrategi, byfornyelse, en konsulent, der kan hjælpe os med at få det gjort. Som bl.a. i Guldborgsund kommune. Eller på Lolland som stormer frem.

Vi kan ikke tage os til takke med Tisvildeleje og Gilleleje som de eneste kulturelle steder i kommune – de stærke sommerhusområder, det overlever kommunen jo ikke af på sigt, i hvert fald ikke hele året. Så invester i en ordentlig bosætningsstrategi og glem ikke at der også skal sættes kræfter (læs: penge) ind i by-tænkning. Sprudlende kulturarrangementer er ikke nok kun om sommeren, der skal også være en tråd gennem året, så vi tilflyttende børnefamilier bliver og ikke flytter til andre byer som Helsingør. Det er ikke nok at juble over ”Helsinge som bedste børneby” eller et par årlige kunstmarkeder i gågaden. Det skal være permanente ændringer, som evt. får kommunal støtte eller i hvert fald prioritering.

Vi vil have kulturen frem i Helsinge – kulturarv, kunst og dermed liv!