ISLAMS USANDE ANSIGT

LÆSERINDLÆG (bragt i Weekendavisen, 23.7.16)

Endnu en gang er vi blevet ramt af et hjerteskærende overfald, denne gang rettet mod tilfældige mennesker, der var samlet for at hylde Frankrigs kerneværdiger: frihed, lighed og broderskab.
Endnu en gang, har ISIL lagt navn til udåden, til “ære” for deres opfattelse af Islam. Deres opfattelse af Islam indbefatter dog ikke just muslimske kerneværdier, såsom fromhed, mådehold, retskaffenhed, barmhjertighed eller ære og respekt for “bogens folk”: dvs. jøderne og de kristne.
Disse værdier, nedfældet både i koranen og i Profetens lære, er lige så ufravigelige for muslimer som de ti bud er for kristne. Derfor, er det meget sigende, at ISIL netop forbinder sig selv med en hel række forhutlede sociale tabere, der har forbrudt sig imod samtlige disse hellige bud.
Gerningsmændene i Nice, Paris og København hverken bad eller fastede. De indtog alkohol, svinekød og narkotiske stoffer, og både sharia og den borgerlige, vestlige retsopfattelse er ganske enige om at fordømme, de forbrydelser, de har begået. Med deres hæslige forbrydelser, har gerningsmændene trådt barmhjertighed og tolerance under fode, og derved hele koranen.
Ved at tage ansvar for disse grusomheder, har ISIL sendt et klart budskab både til troende muslimer og til os, der ikke er muslimer: ISIL er hverken Islams forkæmpere eller muslimer i det hele taget.
Forsøg på at forklare den senere tids europæiske massemord med Islam er lige så absurd uberettiget som at give Kristendom skylden for de amerikanske skoleskyderier. Er det ikke på tide, at vi lagde metafysiske kulturkamp retorik på hylden og søgte samfundsmæssige forklaringer og psykosociale løsninger på disse sociale problemkomplekser?

Peter B. Eckardt
Kastanievej 3, 3220 Tisvildeleje