P1: lytterflugt eller lytterforvisning?

LÆSERINDLÆG i Information 10. september 2015:
P1: lytterflugt eller lytterforvisning?
Jeres tema om P1s fremtid (4.9.15) var glimrende læsning, men jeg vil stille et stort spørgsmålstegn ved en enkel præmis, der blev gentaget i flere af indlæggene.
Jeg er nemlig ikke overbevist om, at P1s dage er talte af rent demografiske årsager. P1s lyttere hører ældre generationer til, gik argumentationen, og følgelig vil kanalen uddø sammen med de nuværende lyttere. Besnærende øjebliksbillede, men alligevel illusorisk.
Det er næsten for banalt at skulle skrive, men da så mange kloge analytikere, især på DR, tilsyneladende har overset det, vil jeg her gøre opmærksom på, at de fleste mennesker bliver ældre med tiden. Videre, vil jeg påstå, at mange menneskers interesser, smag og tempo ændres igennem tid og livserfaringer. Deraf vil jeg drage en lige så banal konklusion nemlig: at i takt med at nogle P1 lyttere afgår ved døden, vil andre slutte sig til- forudsat P1 ikke i mellemtiden er blevet forvansket til uigenkendelighed i jagten efter ungdommelige lyttertal.
Selv lyttede jeg mest til P3, da jeg var yngre. Som 40 – årig opdagede jeg Orientering og derigennem P1. Med et blev jeg en trofast fan… indtil redaktionen fandt ud af at jeg og min slags ikke mere var en tidssvarende målgruppe. For enhver pris skulle P1 tilpasses folk, der hellere ville høre alt andet end P1. Lidt efter lidt blev det sidste reservat for den truede art af modne, informerede, nysgerrige og reflekterende lyttere indskrænket.
Endnu for et årti siden, i folkeoplysningens skumringstid, kunne jeg have P1 tændt dagen igennem, være sikker på at lære noget, få mine forud indfattede meninger udfordret og blive underholdt. I dag skal det hele være så ungdommelig, hurtigt snakkende og indholdsløst og målsegmentet så statistisk gennemsnitligt, at to ud af tre gange slukker jeg for DR og vælger BBC i stedet for. BBC har hverken den brede eller dybde, som jeg kender fra tidligere tiders P1, men man må nøjes med det, man kan få.
Det gik aldrig op for afgående P1 chef, Anders Kinch Jensen, at mange mennesker bliver voksne med tiden. Jeg vil håbe, at det går op for hans efterfølger.
Peter B. Eckardt
Kastanievej 3, 3220 Tisvildeleje