Gylle

Gylle – svar til Poul Anker Larsens indlæg i Gribskov Avisen:

Kære Poul, jeg læser og forstår det som du er generet af, det du kalder “gyllestanken”, og at du ønsker energi og lugtfri gødning. Jeg tror, at du har italesat noget en del har haft eller har i tankerne. Det er noget lort, bogstavelig talt!
Måske mit svar giver mig en stemme i den anledning? Det er jo et “følsomt” emne i denne del af landet, da kommunen er, eller har gjort sig, afhængig af landbruget. Det skal dog ikke holde mig tilbage! Lad mig starte med at sige, det hverken kræver “hunde”-lugtesans for at vide, at vi med jævne mellemrum oplever at kunne lugte gylle, eller staldgødning som det også hedder. Jeg tror, det alt sammen handler om at skabe et rum, hvor der er plads til alle, både landmænd og byfolk. På samme måde som når der er en konflikt om vindmøller, så må man finde løsninger sammen.
Noget af denne konflikt kan tages gennem dialog med sprøjteren og naboerne, jeg har eks. hørt man kordinerer det med sms-ordninger nogle steder, så man ikke invitere gæster over i forbindelse med gødningen.
Men i forhold til at omdanne landbruget til energi og lugtfri gødning, er “guleroden” løsningen, støtte op om dem, som tager hensyn, det kunne være gennem projekter og kampagner. Hvis området kræver regulering, må vi være i dialog med landmændene.
Det afgørende er at huske på, at der er mange andre muligheder for bortskaffelse af gylle; f.eks biogas, der dog har vedvarende alternativer. Måske det var bedre med gyllenedfældere eller punktnedfældere? De anbringer gyllen under jorden, i stedet for luften, så kan vi nedbringe lugtegenerne. Alternativer skal dog altid være miljørigtige!

Enhedslisten, støtter økologisk landbrug, for sundheden, klimaet og fremtiden. Det vil jeg arbejde på at fremme, hvis jeg bliver valgt ind, og det er uden pis!

Venlig hilsen
Andreas Jørgensen, 2. kandidat Enhedslisten, Granvej 33, 3200 Helsinge
Tlf. 25722969, Mail: [email protected]